Пређи на главни садржај

Žerbo kocke

Mnogi danas pripremaju kolače, i imaju završne pripreme pred Božić. Ovo je jedan kolač iz bakine sveske. Ja ga vrlo često pravim, ukusan je, a moze i da stoji.

Potrebno za kore:
  • 400 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 150 gr masti
  • 1 jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone

Od svih sastojaka umesiti glatko testo, ako je potrebno dodati malo mleka. Kore peći obrnuto na tepsiji. Ispeći tri kore.

Potrebno za fil:
  • 120 gr šećera
  • 500 ml mleka
  • 5 kašika brašna
  • 250 gr margarina
  • 1 vanilin šećer


Još je potrebno 100 gr čokolade za preliv.

Upržiti 120 gr šećera, dodati mleko. Kada se rastopi šećer, ukuvati brašno razmućeno sa mlekom. Kada se prohladi, dodati margarin, vanilin šećer i umutiti mikserom.
Premazati kore kremom. Na treću koru staviti preliv od čokolade.

Napomena: ovaj kolač se uvek pravi dan pre nego što se služi. 

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!