Пређи на главни садржај

Posno testo sa šampinjonima

Pošto je vreme velikog posta, počinjemo sa posnim receptima...

Potrebno:
  • 500 gr posnog testa (bez jaja)
  • 500 gr svežih šampinjona
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • peršunov list
  • začini so, vegeta, biber, origano, a ko voli može da doda i mlevene paprike

Postupak:
Testo skuvati i oprati u hladnoj vodi. Šampinjone, crni i beli luk iseckati na kockice. Dinstati crni i beli luk na ulju i malo vode dok ne postane staklast. Dodati šampinjone i dinstati dok oni ne puste svoj sok. Tada dodati začine i peršunov list i ostaviti na vatri još 2-3 minuta. Skinuti sa šporeta i pomešati sa testom.

Napomena:
Ovo jelo može da se služi samo ovako, a ko voli može da zapeče u rerni sa sirom. S obzirom da je posno jelo koristi se sir na biljnoj bazi. Stavite testo i preliv u vatrostalnu tepsiju, narendate oko 300 gr biljnog sira, pomešate i stavite u rernu na 200 stepeni desetak minuta ili dok se sir ne istopi.
Ovo jelo  ne mora da bude posno. U toj varijanti u preliv od šampinjona dodate jednu malu čašu pavlake, a ako želite da zapečete, postupak je isti samo umesto biljnog sira dodate trapist ili neki drugi tvrdi sir.


Prijatno!

 Za neke recepte ostaću vam dužna fotke, ali prvom prilikom kad budem spremala  ta jela obećavam da ću da postavim fotke...:)

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!