Пређи на главни садржај

Novogodišnji medenjaci

Još malo više od jednog dana ostalo je do Nove godine. Ako još niste spremili za vaše mališane medenjake i okačili na jelku, pravo je vreme. Evo našeg recepta. :)

Potrebno:

  • 600 gr brašna
  • 10 gr sode bikarbone
  • 200 gr šećera
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika masti
  • 1 kesica cimeta
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  •  mleko


Za ukrašavanje:

  • 1 belance
  • 150 gr šećera u prahu
  • par kapi limuna
  • boje za kolače



Os svih sastojaka umesiti testo, mleka se dodaje koliko je potrebno da se dobije glatko testo. Razvući oklagijom na 1cm debljine pa vaditi modlicama. Peći na 200 stepeni oko 10 minuta.
Ako želite da vam medenjaći budu još dekorativniji, napravite rupu u sredini i stavite iseckanu tvrdu bombonu. Kada se peku bomboni se rastope, a kad se ohlade stegnu se i postaju kao staklo.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!