Пређи на главни садржај

Krofne

Konačno sneg. Vreme kada većina nas voli da sprema svakakve poslastice za svoje najdraže... Ušuškani u toplini doma mi smo danas uživali u krofnama. Malo inspiracije i svašta možete da napravite u ovim ledenim danima u vašim kuhinjama. Mi ćemo da se potrudimo da vam pomognemo oko izbora.

Potrebno:

  • 500 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kg brašna
  • 1 kvasac
  • 1 jaje
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica soli


Potrebno za beli preliv:

  • 1 belance
  • 1 kašičica arome vanila
  • 200 gr šećera u prahu

Prvo izmutiti belance, dodati vanilu i šećer i izmešati



U mleko stavite kvasac i šećer i ostavite da nadođe. Sve ostale sastojke stavite u činiju. Posle desetak minuta dodajte i mleko sa kvascem i šećerom. Umesite testo da bude glatko. Ostavite ga na toplo mesto da naraste jedno pola sata. Kada naraste premesite ga i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Modlama vadite krofne i pecite u dubokom ulju.
 Ja sam danas pravile leptiriće i cvetove, punila ih eurokremom i prelila čokoladom i belim prelivom i ukrasila šarenim mrvicama. Naravno oblik i dekoracija zavisi od vaše mašte, ali svakako pitajte klince oni će vam pomoći sigurno....

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!