Пређи на главни садржај

Krofne

Konačno sneg. Vreme kada većina nas voli da sprema svakakve poslastice za svoje najdraže... Ušuškani u toplini doma mi smo danas uživali u krofnama. Malo inspiracije i svašta možete da napravite u ovim ledenim danima u vašim kuhinjama. Mi ćemo da se potrudimo da vam pomognemo oko izbora.

Potrebno:

  • 500 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 kg brašna
  • 1 kvasac
  • 1 jaje
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašičica soli


Potrebno za beli preliv:

  • 1 belance
  • 1 kašičica arome vanila
  • 200 gr šećera u prahu

Prvo izmutiti belance, dodati vanilu i šećer i izmešati



U mleko stavite kvasac i šećer i ostavite da nadođe. Sve ostale sastojke stavite u činiju. Posle desetak minuta dodajte i mleko sa kvascem i šećerom. Umesite testo da bude glatko. Ostavite ga na toplo mesto da naraste jedno pola sata. Kada naraste premesite ga i rastanjite oklagijom na 1 cm debljine. Modlama vadite krofne i pecite u dubokom ulju.
 Ja sam danas pravile leptiriće i cvetove, punila ih eurokremom i prelila čokoladom i belim prelivom i ukrasila šarenim mrvicama. Naravno oblik i dekoracija zavisi od vaše mašte, ali svakako pitajte klince oni će vam pomoći sigurno....

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!