Пређи на главни садржај

Mak torta

Ako ste ljubitelj maka, ovu tortu morate da probate. Jednostavno se sprema i brzo. Napravite, probajte i podelite sa nama kako vam se svidela.

Potrebno za koru:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike oraha
  • 1 kesica praška za pecivo


Umutiti 8 celih jaja sa 8 kašika šećera. Kada je dobro umućeno dodate ostale sastojke promešate i sipate u podmazanu veliku tepsiju i pečete na 200 stepeni oko 15 minuta (moja tepsija je 40x30 cm). Kada se ispeče i ohladi presecite je na pola tako da dobijete dve kore.

Potrebno za fil:

  • 1 l mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 200 gr mlevenog maka
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike brašna
  • 150 gr margarina



Staviti mleko da provri. Odvojiti 2 dcl i sa tim mlekom u činiji razmutiti puding, šećer, brašno i vanilin šećer. Kada mleko provri sipati smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa šporeta i u prohlađeno dodati margarin i mak i dobro umutiti mikserom.
Ređati: kora pa je poprskati mlekom - fil - kora isto poprskana mlekom - fil - šlag. Dekoracija po želji.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!