Пређи на главни садржај

Mak torta

Ako ste ljubitelj maka, ovu tortu morate da probate. Jednostavno se sprema i brzo. Napravite, probajte i podelite sa nama kako vam se svidela.

Potrebno za koru:

  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike oraha
  • 1 kesica praška za pecivo


Umutiti 8 celih jaja sa 8 kašika šećera. Kada je dobro umućeno dodate ostale sastojke promešate i sipate u podmazanu veliku tepsiju i pečete na 200 stepeni oko 15 minuta (moja tepsija je 40x30 cm). Kada se ispeče i ohladi presecite je na pola tako da dobijete dve kore.

Potrebno za fil:

  • 1 l mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 200 gr mlevenog maka
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike brašna
  • 150 gr margarina



Staviti mleko da provri. Odvojiti 2 dcl i sa tim mlekom u činiji razmutiti puding, šećer, brašno i vanilin šećer. Kada mleko provri sipati smesu u mleko i kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa šporeta i u prohlađeno dodati margarin i mak i dobro umutiti mikserom.
Ređati: kora pa je poprskati mlekom - fil - kora isto poprskana mlekom - fil - šlag. Dekoracija po želji.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!