Slatkiš koji sigurno svi volimo i obavezno ga kupujemo na vašarima, slavama... Karamele... Moja deca ih obožavaju. Evo kako ih možete i sami napraviti.
Potrebno:
Stavite na ringlu mleko i šećer da se kuvaju. Mora da bude na manjoj temperaturi i dugo da se kuva dok ne postane smeđe i gusto (da ostaje trag kad se meša). Kada je tako kuvano dodati margarin i uz stalno mešanje još 5 minuta vratiti na ringlu. Skinuti sa ringle i odmah dodati iseckano voće ili šta ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Količina iseckanih sastojaka je po vašoj želji.
Staviti foliju u četvrtasti pleh i istresti smesu jos dok je vruća. Veličina pleha zavisi kolike debljine želite da vam budu karamele, ja ostavim da budu 1-2 cm. Ostavite pleh na hladnije mesto da se ohladi, a zatim stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača preokrenite na tacnu, skinite foliju i iseckajte na kockice. Po želji možete karamele da ukrasite topljenom čokoladom.
Veoma su ukusne sa sušenim voćem.
Napomena: pre služenja obavezno moraju da stoje u frižideru. Ako vam nešto nije jasnop oko same pripreme, pitajte dole u komentarima.
Prijatno!
Potrebno:
- 500 gr šećera
- 500 ml mleka
- 125 gr margarina
- suseno voće (smokve, urme, brusnice, šljive, kajsije..), orasi, pistaći, lešnici...
Stavite na ringlu mleko i šećer da se kuvaju. Mora da bude na manjoj temperaturi i dugo da se kuva dok ne postane smeđe i gusto (da ostaje trag kad se meša). Kada je tako kuvano dodati margarin i uz stalno mešanje još 5 minuta vratiti na ringlu. Skinuti sa ringle i odmah dodati iseckano voće ili šta ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Količina iseckanih sastojaka je po vašoj želji.
Staviti foliju u četvrtasti pleh i istresti smesu jos dok je vruća. Veličina pleha zavisi kolike debljine želite da vam budu karamele, ja ostavim da budu 1-2 cm. Ostavite pleh na hladnije mesto da se ohladi, a zatim stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača preokrenite na tacnu, skinite foliju i iseckajte na kockice. Po želji možete karamele da ukrasite topljenom čokoladom.
Veoma su ukusne sa sušenim voćem.
Napomena: pre služenja obavezno moraju da stoje u frižideru. Ako vam nešto nije jasnop oko same pripreme, pitajte dole u komentarima.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар