Пређи на главни садржај

Karamele

Slatkiš koji sigurno svi volimo i obavezno ga kupujemo na vašarima, slavama... Karamele... Moja deca ih obožavaju. Evo kako ih možete i sami napraviti.

Potrebno:

  • 500 gr šećera
  • 500 ml mleka
  • 125 gr margarina
  • suseno voće (smokve, urme, brusnice, šljive, kajsije..), orasi, pistaći, lešnici...


Stavite na ringlu mleko i šećer da se kuvaju. Mora da bude na manjoj temperaturi i dugo da se kuva dok ne postane smeđe i gusto (da ostaje trag kad se meša). Kada je tako kuvano dodati margarin i uz stalno mešanje još 5 minuta vratiti na ringlu. Skinuti sa ringle i odmah dodati iseckano voće ili šta ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Količina iseckanih sastojaka je po vašoj želji.
Staviti foliju u četvrtasti pleh i istresti smesu jos dok je vruća. Veličina pleha zavisi kolike debljine želite da vam budu karamele, ja ostavim da budu 1-2 cm. Ostavite pleh na hladnije mesto da se ohladi, a zatim stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača preokrenite na tacnu, skinite foliju i iseckajte na kockice. Po želji možete karamele da ukrasite topljenom čokoladom.
Veoma su ukusne sa sušenim voćem.

Napomena: pre služenja obavezno moraju da stoje u frižideru. Ako vam nešto nije jasnop oko same pripreme, pitajte dole u komentarima.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!