Пређи на главни садржај

Karamele

Slatkiš koji sigurno svi volimo i obavezno ga kupujemo na vašarima, slavama... Karamele... Moja deca ih obožavaju. Evo kako ih možete i sami napraviti.

Potrebno:

  • 500 gr šećera
  • 500 ml mleka
  • 125 gr margarina
  • suseno voće (smokve, urme, brusnice, šljive, kajsije..), orasi, pistaći, lešnici...


Stavite na ringlu mleko i šećer da se kuvaju. Mora da bude na manjoj temperaturi i dugo da se kuva dok ne postane smeđe i gusto (da ostaje trag kad se meša). Kada je tako kuvano dodati margarin i uz stalno mešanje još 5 minuta vratiti na ringlu. Skinuti sa ringle i odmah dodati iseckano voće ili šta ste pripremili od gore navedenih sastojaka. Količina iseckanih sastojaka je po vašoj želji.
Staviti foliju u četvrtasti pleh i istresti smesu jos dok je vruća. Veličina pleha zavisi kolike debljine želite da vam budu karamele, ja ostavim da budu 1-2 cm. Ostavite pleh na hladnije mesto da se ohladi, a zatim stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača preokrenite na tacnu, skinite foliju i iseckajte na kockice. Po želji možete karamele da ukrasite topljenom čokoladom.
Veoma su ukusne sa sušenim voćem.

Napomena: pre služenja obavezno moraju da stoje u frižideru. Ako vam nešto nije jasnop oko same pripreme, pitajte dole u komentarima.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!