Пређи на главни садржај

Punjeni šampinjoni

Deca uglavnom ne vole da jedu gljive. Moja družina skida šampinjone čak i sa pizze, ali ovu kombinciju obožavaju.

Potrebno:

  • 500gr šampinjona
  • 100g dimljenog sira
  • 100g trapista
  • 100g sitnog sira
  • kečap, so
  • ulje


Sireve izrendati i pomešati sa sitnim sirom, ako nisu slani po želji dodate so. Šampinjone očistiti skinuti im drške i napuniti sa sirevima. Vatrostalnu tepsiju namazati uljem poređati šampinjone, staviti u rernu i peći desetak minuta na 150 stepeni. Dekorisati kečapom.

Šampinjone na ovaj način obično pravim kao predjelo za slavlja, ali takodje i kao večeru. 
Drške koje sam odstranila takođe iskoristim za pripremanje sosa. Evo recepta za sos od šampinjona.




Potrebno: 

  • drške od šampinjona
  • glavica crnog luka
  • čen belog luka
  • 100ml pavlake
  • začini: so, mešavina začina, biber, mlevena slatka paprika
  • ulje


Drške od šampinjona sitno iseckati. Crni i beli luk na kockice iseckati.
Luk staviti da se proprži na ulju, posle nekoliko minuta dodati šampinjone (drške od šampinjona) i uz stalno mešanje pržiti 5 minuta. Začiniti skinuti sa ringle i kad se prohladi dodati pavlaku.

Ovaj sos možete da pravite i uz pečenju svinjetinu od celih šampinjona.



Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!