Пређи на главни садржај

Kuglice od tri sastojka

Zima, praznici, kolači, torte... Ove kuglice će se naći na mojoj novogodišnjoj trpezi... Svakako treba da ih napravite i probate.. Utiske podelite sa nama, da li su vam se svidele.. :)

Potrebno:
  • 500g šećera
  • 5dl mleka
  • 50g mlevenog lešnika



Šećer i mleko stavite u šerpu da se kuva polako, nikako ne smete na najjače pošto može da iskipi. Kuva se polako i oko sat sat i po vremena ova količina. Boja mora da bude svetlo smeđa kad je gotovo. Kad se prohladi gustina morada bude malo gušća od meda, mora da curi sa kašike. U prohlađeno dodate tri kašike mlevenog lešnika, ostatak lešnika je da ovaljate kuglice. Kad ste dobro izmešali smesu istresite na plastičnu tacnu da se prosuši. Biće lomljivo i trvdo kad se osuši, ali od topline dlanova dok pravite kuglice omekani i lepo možete da oblikujete kuglicu.
Umesto lešnika možete da dodate, mlevene orahe ili kokos.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!