Пређи на главни садржај

Krem kocke

Kod mene je za vikend ovaj kolač nestao za pola sata. Što je meni najvažnije deca su bila prezadovoljna. Napravite i vi za vaše najdraže...

Potrebno za koru:

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica arome vanile


Potrebno za krem:

  • 6 dl mleka
  • 100 gr margarina
  • 100 gr šećera
  • 3 kašike meda
  • 150 gr čokolade 
  • 400 g mlevenog keksa


Još potrebno:

  • 200 gr šlaga
  • 3 dl kisele vode
  • 50 g čokolade
  • 1 dl mleka





Kora: umutiti jaja sa šećerom i vanilom. Kada je umućeno tako da ostaje trag kad mutite, isključiti mikser i varjačom promešati polako dodajući brašno i prašak za pecivo. Peći oko 15 minuta na 200 stepeni.
Čim izvadite pečenu koru iz rerne prelite je sa 1 dl mleka.
Krem: u veću šerpu staviti mleko, dodati med i šećer. Kada se zagreje dodati margarin i čokoladu i kuvati dok se ne otopi sve. U vrelo dodati mleveni keks, ostaviti malo da se prohladi i sipati na koru. Ostaviti da se sve dobro ohladi. Šlag umutiti sa kiselom vodom i staviti na hladan kolač. Gore narendati čokoladu.

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!