Пређи на главни садржај

Slavski kolač - pogača

Drage domaćice, vi kojima je sutra slava kao i meni, evo mog recepta za slavski kolač - pogaču. Ja ga ovako pravim godinama i uvek bude odličan.

Potrebno: 

  • 800g brašna
  • 3 jajeta
  • 250ml mleka
  • 200ml vode
  • 1 kvasac
  • 125g margarina
  • so, šećer
  • susam


Pomešati mleko i vodu i ugrejati, mlako da bude, staviti kašičicu šećera i ostaviti da nadođe. U dublju posudu staviti brašno, 2 kašičice soli, 2 jajeta. kad je kvasac nadošao, sipati preko brašna i umesiti. Ostaviti prekriveno pola sata da nadođe.
Margarin i jaje pomešati u činiji da postane kremasto, tj. da može da se premazuje sa smesom.

Kada je testo nadošlo, premesite ga i odvojite jedan deo, veličine pesnice. Ostatak testa rastanjite oklagijom na 0,5cm debljine premažite margarinom i jajetom što ste pomešale i urolajte kao rolat. Rolat secite na debljinu 1cm. Okrugli kalup premažite uljem, na sredinu stavite lopticu koju ste na početku odvojile, a zatim komade rolata ređajte oko kuglice tako da se preklapaju, kao lepeza. Morate da imate za dva kruga. Ako želite možete još neke ukrase da pravite, to prepštamo mašti na volju. :) Ja sam stavljala još ukrasa pa se na slici ne vidi lepeza kako je poređano.
 Kada poređate premažite isto margarinom i jajetom, posolite i pospite susamom.
Ostavite desetak minuta na toplom mestu, zatim stavite u zagrejanu rernu i  pecite na 180 stepeni oko 40 minuta (zavisi od rerne).

Srećna slava! 

Prijatno!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slane posne kuglice

Danas posni slani predlog od mene. Potrebno: 500g kuvanog krompira 200g biljnog feta sira 2 čena belog luka malo seckanog peršunovog lista 1 kašika posnog majoneza 5 kašika prženog susama + još 50g prženog susama biber po želji slatka mlevena paprika po želji so Krompir skuvati i ispasirati kao za pire. Beli luk i peršunov list sitno iseckati i dodati u krompir. Dodati majonez, 5 kašika susama, soli i bibera i sve dobro izmešati. Ako želite da budu crvene boje dodajte kašiku mlevene slatke paprike. Oblikovati kuglice i uvaljati u prženi susam. Idealno kao predjelo, može kao prilog uz pečenu ribu. Prijatno!

Posno - proso i tunjevina

Ako niste odlučili šta ćete danas da spremate za ručak, a pritom postite, naša preporuka je tunjevina i proso. Uz ovo jelo idealno se slaže zelena salata. Jednostavno je, ukusno i brzo se sprema na šta ste svakako navikli na našem blogu, a što je najbitni, barem meni, mojoj deci se  jako svidelo. Probajte i podelite utiske sa nama :) Potrebno: 250gr prosa 1glavica crnog luka 1 čen belog luka 1 konzerva tunjevine (komadići) 2 kašike kečapa bibera i soli po ukusu Ovo je mera za dve osobe. Proso oprati i kuvati jedno 15-20 minuta i ostaviti ga poklopljenog u toj vodi jos nekih desetak minuta. Oprati i ocediti. Tunjevini ocediti polovinu ulja. Luk crni i beli sitno iseckati. Pomešati sve zajedno. Dodati kečap, soli i bibera i sve dobro promešati. Poslužiti uz zelenu salatu. Prijatno! 

liker od zove

Vreme je cvetanja zove. Većina nas pravi sirup od zove predivnog ukusa. Ja nekoliko godan unazad pravim i liker. ko voli, ako je već probao ili ko želi da proba nešto novo evo recepta. Potrebno: 20 cvetova zove 1l domaće rakije 300g šećera 1dcl vode Cvetove potopiti u rakiju da stoje 20-30 dana, dok rakija ne dobije miris zove i žutu boju. Kad odstoji procediti. Šećer i vodu prokuvati i skroz ohladiti pa dodati u rakiju. Ostaviti da odstoji barem tri dana pre služenja. Živeli!